Hvordan bruges RAH i David Bonde Klinikken?
Jeg har postet en del videoer, hvor jeg viser RAH behandling. Men RAH er selvfølgelig ikke det eneste jeg “bruger” i klinikken.
Faget (fysioterapi) har efterhånden fået samlet en hel del data og viden om, hvad der ser ud til at være fornuftige tiltag i forhold til at håndtere forskellige problematikker.
Al den viden er fundamentet her i klinikken.
RAH er et supplement til den viden.
Smerte kan være en spidsfindig størrelse, og nogen gange oplever vi store ændringer i smerteoplevelsen med en lille indsats.
RAH er en integreret del af undersøgelsen her i klinikken, hvor vi ser om vi kan skabe en hurtig bedring, der enten kan stå alene, eller som kan blive en god start på et forløb med andre tiltag.
Udgangspunktet for at se om vi kan skabe en hurtig bedre er tre baselinetest.
1. Folks egen selvvalgte funktionsbaseline som altid er den vigtigste at arbejde med.
2. Evt. mine valgte funktionsbaselinetest
3. Palpationsbaseline.
Det absolut vigtigste at bedre er folks egne valgte funktionsbaseline. Altså hvad er det de ikke kan som de godt kunne tænke sig at kunne.
Der er to overordnede mål for RAH ved første konsultation.
1. Se om der kan skabes en væsentlig bedring med det samme
2. Se hvor længe den bedring holder.
Kan vi skabe en bedring, begynder arbejdet med det samme, med at tale smerteforståelse, adressere eventuel frygt for at der er noget alvorligt i vejen, arbejde med eventuel frygt for bevægelse eller hvad det nu måtte være, der fylder, og som vi kan bruge en umiddelbar bedring til at adressere.
Derefter må tiden vise, hvor godt bedringen holder. Mellem første og anden konsultation er der ikke noget de ikke må (med mindre undersøgelsen viser, at der er noget de ikke må. Men det er sjældent). De må gerne udfordre bedringen ved at lave nogen af de ting de ikke kunne, og så ser vi hvad der sker.
Kan vi skabe bedring én gang kan vi med stor sandsynlighed skabe bedringen én gang til. Så hvis smerterne kommer igen, behandles igen med RAH og vi tager hul på andre tiltag.
Men tænk nu hvis bedringen holder, så er det umiddelbart ikke tjenesteligt at give en masse øvelser eller restriktioner, som måske ikke er nødvendige.
Som en grov tommelfingerregel bruges RAH så længe, der er væsentlig effekt hver gang, og så længe noget af den bedring holder til næste gang. Typisk behandles der 1-5 gange, og så skal der gerne ses en væsentlig blivende bedring. Hvis ikke der er bedring, skal der være en god grund til at fortsætte RAH behandlingen.
Med hensyn til varighed af effekten af RAH ser jeg hele paletten. Lige fra, at der ingen effekt er, eller at generne kommer igen nærmest med det samme, til at der ikke behøves at gøres mere.
Det er svært på forhånd, at sige hvem RAH “bider” på.
Hvis RAH giver mening at lave, så skal der være effekt med det samme.
RAH er simpelt, ufarligt, hurtigt at lave, og ofte med så stor effekt, at jeg selv bliver overrasket.
Men er det løsningen for alle?… Nej selvfølgelig ikke.
RAH i aktion
Ryg- lynhurtigt bedre:
Knæ - lynhurtigt bedre:
Skulder - lynhurtigt bedre:
Knæ - lynhurtigt bedre:
Lyske - lynhurtigtbedre:
Skulder - lynhurtigt bedre:
Skulder - lynhurtigt bedre:
Se flere videoer med RAH i aktion her.